1# W/ MAXIME DIJKS

Wintage talk with Maxime Dijks - interview over vintage items, haar carrière en liefde voor creativiteit.

Make-up artiest, kunstenares en binnenkort ook tattoo artiest. Na lange dagen op de filmset, komt zij graag tot rust in haar cozy vintage gestylede huis waar zij in alle rust kan tekenen.

Wij spraken
@maximedijkss over haar liefde voor vintage.

Wie is Maxime? Wat houdt jou bezig in het dagelijks leven?
’’Mijn naam is Maxime, 29 jaar en geboren en getogen in Den Haag. Ik werk zelfstandig als Freelance make-up artist voor het team Geen Bluf. Geen Bluf is voornamelijk actief in de televisie/film branche. Hiernaast werk ik als freelancer in de fashion industrie en biedt ik ondersteuning bij commercials.’’

Waar komt je creativiteit vandaan?
’’
Vanuit huis heb ik veel creativiteit meegekregen, mijn moeder en mijn tante schilderen beiden al jaren. Daarnaast kon ik vroeg nooit goed stil zitten en werd ik altijd aan de eettafel bezig gehouden met kleur potloden, pennen en tekenblaadjes. Mijn creativiteit werd dus van jongs af aan al gestimuleerd.

Ik heb mijn creativiteit grotendeels zelf ontwikkelt, met beetje met hulp van, maar uiteindelijk heb ik dit zelf doorgezet.’’

Waarom koop jij graag vintage items?
’’Dit is iets wat er met de paplepel ingegoten, vroeg kreeg ik altijd al veel spullen van mijn oma en opa. Mijn oma heeft een hele goede smaak, hun huis is echt mijn huis x 50. Het huis staat vol met spullen uit verschillende landen waar ze zijn geweest van China, Rusland tot aan Japan en Afghanistan. Het kopen van vintage spullen heb ik echt van hen meegekregen, hier ontstond mijn emotionele waarde met items. Hierdoor ben ik ook zo gaan kijken naar andere vintage spullen.

Daarnaast hou ik erg van warmte, de meeste interieurstyling van tegenwoordig is allemaal erg strak en koel, een stuk kouder dus dan ik zelf gewend ben. Hierdoor blijft mijn smaak toch steeds vallen op vintage stukken.’’

   

’’Eigenlijk doe ik maar wat, misschien klinkt dat wat raar. Maar het is niet dat ik Pinterest afloop te struinen naar hoe richt je een studio in. Tuurlijk haal ik hier af en toe wel eens inspiratie vandaan, maar over het algemeen voel ik dit gewoon aan
Ik haal wel veel inspiratie uit het huis van mijn ouders en grootouders. Hier ben ik opgegroeid, dus daarom kijk ik daar waarschijnlijk ook naar, al heb ik echt mijn eigen style gecreëerd.’’

Welke gewoontes heb je als je kijkt naar hoe je met je spullen omgaat of hoe je je huis inricht?
’’Ik ben zo’n iemand die zeker vier keer per jaar het huis volledig omgooit. Dat bedenk ik dan acuut, dat is niet iets waar ik weken van te voren over nadenk en het moet dan ook direct gebeuren. Voor mij is dat echt aanvoelen, iets wat ik lastig vind om uit te leggen, in mijn kunst en make up werkt dat ook zo. Het zit hem denk in de kleur compositie en het gevoel, waar heb je nog meer warmte nodig en waar niet. Het is gewoon echt een eigen swing die ik eraan geef. Het kan ook zo zijn dat ik een bepaald item echt laat staan op een bepaalde plek, als het daar gehecht is.’’

Welk item heeft voor jou het meeste waarde? En waarom?
’’Dat zijn twee dingen! De Tiffany lamp die heb ik van mijn oma heb gekregen, hier zit echt een persoonlijke waarde aan. En mijn houten tafel waar ik aan eet en werk, de tafel is van de oma van mijn moeder geweest. Ik ben echt opgegroeid aan deze tafel, ik was twee jaar toen ik er voor het eerst aan zat en nu zoveel jaar later staat het in mijn huis. De tafel zou ik ook niet zo snel weg doen, als er een wax laag of een nieuwe poot nodig is heb ik dat ervoor over.’’

Welke stijl maakt jou het meest blij?
’’Goede vraag! Ik hou ervan om veel stijlen met elkaar te combineren. Ik hou van antieke stukken in verschillende stijlen, dan vind ik het heerlijk om kitsch te combineren met strakke filmposters en weer fluffy kussens. Om dit vervolgens weer te combineren met een heel klein stukje modern.’’

Waarom moeten mensen meer vintage items gaan kopen?
’’Voornamelijk de duurzaamheid. Daarnaast heeft vintage een verhaal, dit bouwt een karakter op in iemands huis, dat maakt het heel erg persoonlijk. Maar de duurzaamheid vind ik een van de belangrijkste dingen, het is zonde dat massaproductie de overhand neemt. Veel van die spullen zijn er op gemaakt om binnen twee jaar kapot te gaan, overbodige luxe.

Er is zoveel meer te halen uit de spullen die er al zijn.’’