2# W/ MAYA DE GRAEVE

2# W/ MAYA DE GRAEVE

Onze Belgische schone Maya weet wel hoe ze haar kledingkast goed gevuld krijgt met de mooiste vintage kleding.

We spraken @mayadegraeve over haar kunstzinnige opvoeding, haar werkzaamheden als digital designer en haar liefde voor vintage design.

Wie is Maya? Wat houdt jou bezig in het dagelijks leven?
’’
Ik ben Maya, 23 jaar oud, oorspronkelijk kom ik uit België maar ik woon sinds 13 jaar in Den Haag. Ik ben afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie als grafisch vormgeefster. Momenteel ben ik werkzaam als digital designer bij de Bijenkorf in Amsterdam.’’

Waar komt je creativiteit vandaan?
’’
Mijn creativiteit komt echt van mijn familie, ik kom uit een heel kunstzinnig gezin. Mijn vader is art director en mijn opa en oma schilderen. Het is dus echt meegegeven in mijn opvoeding. Vroeger mocht ik bijvoorbeeld nooit tekenboeken kopen maar moest ik altijd uit mezelf wat tekenen. Ze waren dus altijd best wel streng! Soms kreeg ik van mijn vader wel eens stiekem een kleurboek, maar van mijn opa mocht dit absoluut niet. Ik moest van hem alles zoveel mogelijk zelf doen, zodat mijn creativiteit kon opbloeien. Vanuit mijn familie ben ik altijd heel erg gepusht om out of the box te zijn en te denken. Dit vond ik als kind soms best wel eens verwarrend.

Eén kant van mijn familie draagt bijvoorbeeld alleen maar zwart en ook het gehele huis is zwart, al 50 jaar lang. Mensen denken vaak dat we in rouw zijn. Zelf heb ik me altijd super kleurrijk gekleed, dus dat is altijd een hele leuke tegenstelling. Zij zijn net een soort Adams Family alleen kleedde ik mij dan bijvoorbeeld in roze of groen.”

Waarom koop jij graag vintage items?
’’Ik vind het belangrijk om me te kunnen kleden met items die bijna niemand heeft. Daarnaast ben ik er erg streng in om geen Zara of H&M te kopen maar juist tweedehands. Heel soms komt het wel eens voor dat ik zo’n item zo leuk vind, maar dan koop ik hem alsnog tweedehands. Ik doe dit bewust voor het milieu en mijn eigen portemonnee.

Ik vind het altijd leuk om te experimenteren met kleding en spullen. Mijn stijl omschrijf ik dan ook als een beetje gek!

       

Welke gewoontes heb je als je kijkt naar hoe je met je spullen omgaat of hoe je je huis inricht?
’’Ik ben zeker niet netjes, eerder een slodder vos. Alles staat altijd wel ergens anders, ik vind het ook leuk om hiermee te spelen. Dus de bank en de andere meubels worden nog wel eens verplaatst. Mensen omschrijven ons huis ook wel eens als een koffiehuis.

Zelf zou ik wel liever voor modern gaan, echt vintage design meubels. Maar dat is echt iets waarvoor gespaard moet worden en wat ik samen met mijn vriend wil opbouwen. Wat we nu hebben is eigenlijk een mix van onze beide karakters. Hij is meer van de oude bibliotheek style en ik wat meer van de modernere kant. Dus dat gaat wel een super leuke combinatie worden.’’

Welk item heeft voor jou het meeste waarde? En waarom?
’’Het item wat voor mij de meeste waarde heeft is een wereldbol lamp. Mijn oma had er vroeger altijd één en als kind vond ik dat echt fenomenaal, hoe geweldig dat je er aan kon draaien. Altijd liep ik met dat ding te schudden en kon ik er heerlijk hersenloos naar kijken. De lamp wilde ik graag van mijn oma overnemen, maar ze kon er geen afstand van doen dus uiteindelijk heb ik er zelf één gevonden bij de kringloopwinkel. Over deze aankoop hoefde ik geen twee keer na te denken. Misschien heb ik er later dan twee, maar dat is helemaal goed!’’

Welke stijl maakt jou het meest blij?
’’Een goed voorbeeld van hoe ik mijn favoriete meubel stijl zou omschrijven is als het interieur van de eerste James Bond films. Dat mag allemaal bij mij staan!! Vooral het hotel bij Dr. NO, dat is echt fenomenaal. Ja dat is echt helemaal top! Ook al is het niet van deze tijd daarom vindt ik het juist zo vet, het gevoel alsof je op een filmset staat.’’

Waarom moeten mensen meer vintage items gaan kopen?
’’Mensen moeten meer vintage items kopen voor het milieu. Ik bedoel maar, het is er allemaal al! Waarom zou je de wereld nog meer vervuilen? Ik denk ook dat mensen zich veel beter zouden gaan kleden als er meer vintage gekocht wordt. Je ziet dat heel erg in Amerika, veel influencers kleden zich daar in vintage kleding, hier zie je dat een stuk minder. De influencers hier in Nederland zijn veel meer bezig met merken!’’